Prijzen - Hilversumse architectuurprijs

Prijzen

De Vakprijs

De Vakprijs wordt toegekend door een vakjury, die hiervoor tien genomineerde projecten beoordeelt. De prijs bestaat uit een bronzen plaquette. Aan één kant staat de beeltenis van W.M. Dudok en het Hilversumse Raadhuis; aan de andere zijde een afbeelding van het winnende project.


De Publieksprijs


De Publieksprijs wordt toegekend op basis van het oordeel van het publiek over de genomineerde projecten. De Publieksprijs bestaat uit een glazen object waarin het winnende project driedimensionaal is weergegeven.


De winnaars


De Hilversumse Architectuurprijzen zijn voor het eerst uitgereikt in 2010 voor projecten gebouwd in de periode in 2007 en 2008. De Vakprijs ging naar de appartementen Naarderstraat van VHP architecten. De Publieksprijs was voor het Filmtheater van Moost & Arc2 architecten. De prijsuitreiking was op donderdag 8 april 2010 in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum.


Op donderdag 7 april 2011 zijn de prijzen over 2009 en 2010 uitgereikt. De bronzen plaquette voor de Vakprijs ging naar Arcadis (Oosterspoorplein en tunnel); de Publieksprijs ging naar De Architecten Cie voor poptempel De Vorstin.


De Vakprijs en de Publieksprijs voor de jaren 2011 en 2012 gingen naar Marijnusse Architectuur uit Utrecht voor het Horecapaviljoen aan de Oude Haven. De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 18 april 2013 in de Burgerzaal van de Hilversumse raadhuis.


Op woensdag 15 april 2015 zijn de prijzen over 2013 en 2014 uitgereikt. Zowel de Vakprijs als de Publieksprijs ging naar Inbo architecten voor De Melkfabriek. 'Het gebouw is mooi, evenwichtig en zorgvuldig geconserveerd. Het geheel ademt vakmanschap', aldus de Vakjury.


Op donderdag 6 april 2017 kreeg Studioninedots de Vakprijs voor het project J.v.d. Heijdenstraat-Larenseweg. Bureau MT ontving de Publieksprijs voor de villa Jac. Pennweg 25.


Op donderdag 11 april 2019 vond in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis voor de zesde keer de prijsuitreiking plaats. De avond stond daarnaast in het teken van het tienjarig bestaan van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs. De Vakjury onder voorzitterschap van Rudy Uytenhaak was opgetogen over het ontwerp van René van Zuuk, het project Belvedère aan het Oostereind. De Publieksprijs ging met ruime voorsprong op de nummers twee en drie naar Foodhall Mout aan de Naarderstraat van Zecc architecten.


Op donderdag 28 oktober 2021 vond in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis voor de zevende keer de uitreiking van de Hilversumse Architectuurprijs plaats. De Vakjury onder voorzitterschap van Dick van Gameren was unaniem over de eerste prijs, het H-Park project aan de Oude Amersfoortseweg van ZZDP Architecten. Volgens de jury zijn bij dit project alle genoemde criteria overtuigend aan bod gekomen. De Publieksprijs ging dit jaar overtuigend naar een woning aan de Bachlaan van Engel Architecten uit Hilversum.


Projectbeschrijvingen en juryrapport


Alle projectbeschrijvingen en juryrapporten zijn opgenomen in boekjes. Als er van een bepaalde editie nog boekjes zijn, kunt u die via info@hilversumsearchitectuurprijs.nl bestellen


Downloaden van de boekjes

U kunt nu ook de boekjes als PDF

downloaden

Contact

Stichting Hilversumse Architectuurprijs
Kerkbrink 6,
1211 BX Hilversum

info@hilversumsearchitectuurprijs.nl