U bent nu hier: Home Genomineerden Boschhofje – Urban Homes
Initiatiefnemer Vitus Ontwikkeling heeft op een voormalig bedrijventerrein, dat midden in een woonblok lag, een vernieuwend en duurzaam woonconcept gerealiseerd. Hier vind je compacte stadswoningen voor starters, met gedeelde voorzieningen. Dit concept sluit aan bij de groeiende populariteit van collectief wonen en de deelmaatschappij in het algemeen. Tegelijkertijd biedt dit Boschhofje kansen voor starters om een eigen plekje in de stad te bemachtigen.
IRVA Architecten, Hilversum
Vitus Ontwikkeling
Rutger de Beer, Wouter Lamens en Dennis Tjon a Hen
R&R Bouw
Silenestraat 15
Boschhofje – Urban Homes is ontworpen als een innovatieve en sociale woonvorm die starters een kans biedt op een eigen woning met gedeelde voorzieningen. De uitdaging lag in het combineren van efficiënt ruimtegebruik. Het ging daarbij om het vinden van een goede balans tussen de invulling van de ruimte en het gedeelde karakter van het project. De woningen zijn zo ontworpen dat de bewoners profiteren van een gezamenlijke buitenruimte, zonder in te leveren op hun privacy.
De compacte woningen van maximaal 50 m² zijn zo ontworpen dat bewoners optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte. Een slimme indeling met een vide en een schuine kap zorgt voor een ruimtelijk gevoel van hoogte en openheid. Terwijl deze kap ook ruimte biedt voor zonnepanelen, een warmtepomp en andere duurzame installaties. Strategisch geplaatste (dak)ramen zorgen voor voldoende daglicht en ventilatie, terwijl inkijk van aangrenzende tuinen en woningen wordt voorkomen. Het ontwerp verwijst subtiel naar het industriële verleden.
Dit project bewijst dat het mogelijk is om op een uitdagende binnenstedelijke locatie een duurzaam woonconcept te realiseren, waarin voordelen van collectief wonen worden gecombineerd met de behoefte aan een eigen woonplek in de stad.
IRVA Architecten, Hilversum
Vitus Ontwikkeling
Rutger de Beer, Wouter Lamens en Dennis Tjon a Hen
R&R Bouw
Silenestraat 15
De grootste uitdaging was het ontwerpen van een woonblok met minimale impact op de omliggende woningen. Denk hierbij aan schaduw, privacy en uitzicht. Daarnaast was het essentieel om voldoende privacy te creëren voor de nieuwe bewoners gezien de gemeenschappelijke tuin en het gebrek aan een (geluidsluwe) achtergevel.
Vooral de indeling van de eerste verdieping vroeg om creatieve oplossingen. Hier lag de uitdaging in het voorkomen van overlast en de inkijk van en naar de buren vanuit de gemeenschappelijke tuin. De schuine dakvlakken, de slaapkamer, die iets is teruggelegd en de strategisch geplaatste (dak)ramen zijn zorgvuldig ontworpen om een ruimtelijke en lichte verdieping te creëren, zonder afbreuk te doen aan privacy en er geen geluidsoverlast vanuit de gemeenschappelijke tuin de slaapkamer kan bereiken.
“Het meest trots zijn wij op het feit dat iedereen in de buurt blij is met het project. Zowel de nieuwe bewoners als de omwonende buurtbewoners zijn enthousiast over het project. De bestaande bewoners wilden het project tegenhouden. Zij waren bang voor overlast, privacy en schaduw. Die bezorgheid begrepen wij goed. Als we nu horen dat iedereen er nog steeds met plezier woont, maakt dat ons als architecten zeker trots.”
Email: info@hilversumsearchitectuurprijs.nl
U kunt contact met ons opnemen voor algemene en persgerelateerde vragen.
E: info@hilversumsearchitectuurprijs.nl
U kunt contact met ons opnemen voor algemene en persgerelateerde vragen.